19 Ekim 2014 Pazar

Elmalı Ponçik


Yukarıdaki resimde 2 dilim kekin başına oturmuş 'O kadar makyaj yaptım, şimdi ben bunları yemeye kalksam hiçbir şeyi bozulmasa ruju bozulur. Yesem mi, yemesem mi?' diye düşünen bir bayan arkadaşımızın resmini görüyorsunuz. Ben olsam yerdim. Neyse, kendi bilir. Ben elmalı ponçik tarifi yazıcam şimdi, biz ona odaklanalım. Elmalı çörek olarak da geçiyor adı. Severim ben bu içi elmalı - tarçınlı, dışı pudra şekerli pofuduk şeyi ama Gebze'de sevdiğim şeklini bulamıyorum. Bi pastane var, arada bir orada denk gelirsem alıyorum işte. Yapıldığı gün tüketilmesi gerekiyor bunun, ertesi güne kalırsa tazeliği ve tadı kayboluyor.

Malzemeler:

İç harcı için:

3 adet elma
1 çay bardağı kırılmış ceviz içi (Fındık da olabilir)
1 yemek kaşığı tarçın
1 çay bardağı kuş üzümü
8 yemek kaşığı şeker

Hamuru için:

1 çay bardağı yoğurt
1 yumurtanın sarısı
125 gr. margarin veya tereyağı
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

Yapılışı:

İç harcını hazırlayarak başlıyoruz; elmaları minik karelere ayırın veya rendeleyin. Sora şeker ve kuş üzümüyle beraber bir tencereye alıp altını yakın. Elmalar suyunu salıp tekrar çekinceye kadar soteledikten sonra cevizle tarçını ekleyin. Birkaç dakika sotelemeye devam edin, sonra ocaktan indirin.

Hamur malzemelerini güzelce karıştırıp yoğurmaya başlayın, ortaya kulak memesi kıvamında bir hamur çıkması gerekiyor. Hamurdan küçük bir parça alıp elinizle poğaça gibi açın ve içine iç harcından koyup kenarlarını üstte birleştirerek kapatın. Ponçikleri 200 dereceye getirilmiş fırına koyup hafif pembeleşene kadar pişirin. Soğuduktan sonra üstüne pudra şekeri serpip servis yapın.

Mayalı Elmalı Ponçik:

Hangi yemek, tatlı, salata, bilmem ne söz konusu olursa olsun birbirinden farklı en az 5 - 6 tarifi olur. Elmalı ponçik için de muhtelif tarifler var, ortaya çıkan şeyler birbirinden çok farklı değildir herhalde ama gidiş yolları farklı. Bir de mayayla yapılan tarifi var, onu da yazayım hadi:

Malzemeler:

Yarım çay bardağı şeker
2.5 su bardağı un
1 yumurta
1 paket instant maya
1 çay bardağı ılık süt
50 gr. tereyağı (Oda sıcaklığında olmalı)
Yarım çay bardağı pudra şekeri

İçi için:

2 adet elma
Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
Yarım çay bardağı şeker

Yapılışı:

Elmaları soyup rendeledikten sonra şekerle beraber tencereye alın. 7 - 8 dakika pişirip ocağı kapatın. İçine cevizle tarçını da ilave edin, karıştırın ve bir kenarda soğumaya bırakın.

Unu eleyerek derince bir kaba koyun ve instant maya ile karıştırın. Sonra toz şeker, yumurta, tereyağı ve ılık sütü ilave edin. Ortaya yapışmayan, yumuşak, elastik bir hamur çıkıncaya kadar yoğurun. Hamur bu hale gelince üstünü streç filmle kapatın ve ılık bir ortamda 50 dakika kadar mayalanmaya bırakın. (Ilık ortam niyetine 50 dereceye ayarlanmış fırın kullanabilir veya eviniz güneş alıyorsa hamuru güneş ışığı alan bir yerde bekletebilirsiniz.Mevsim yazsa oda ısısında beklemesi sorun olmaz ama kışsa fırına koymak lazım.)

Mayalanmış hamuru 8 bezeye ayırıp her birinin içine 1 kaşık kadar iç harcından koyun. Sonra uçlarını kapatın ve kapattığınız yeri parmak uçlarınızla yapıştırın. Bezeyi avucunuzda yuvarlayın.

Bir tepsiye yağlı kağıt serin, üstüne bezeleri dizin ve yarım saat öylece bekletin. Sonra tepsiyi 180 derece sıcaklıktaki fırına sürüp pişirin. Bezelerin üstü güzelce kızardıktan sonra ki bu 15 - 20 dakika sürebilir, tepsiyi fırından çıkarın. Elmalı ponçikleri soğumaya bırakın, soğuduklarında üstlerine bolca pudra şekeri eleyin.

Farklı tatlar için aynı tarifi içine koyu bir marmelat ekleyerek de deneyebilirsiniz.

Kahveli ıslak kek tarifine de bekleriz. Krem karamel ve elma sürprizi tariflerine de.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mesajınız kısa bir süre sonra yayımlanacaktır.