14 Mart 2015 Cumartesi

Fırında Kıymalı Pırasa


Pırasa sever misiniz? Ben hiç sevmem. Pırasanın faydaları listelerine bakarsanız bu uzun yeşil sebzeyi, sevmek bir yana dursun, başımın üstünde taşımam gerekiyor halbuki. Ama ben ne yapıyorum, gördüğüm yerde kafamı çeviriyorum. Şimdi fırında kıymalı pırasa tarifi yazıcam size, sonra da pırasanın yararları konusunda bilgi vericem. Onları yazarken benim de sevesim gelir belki - ama hiç sanmıyorum.

Malzemeler:

Yarım kilo pırasa
250 gram kıyma
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı salça
1 adet soğan
Tuz, karabiber

Yapılışı:

Pırasayı çok ince bir şekilde kıyın. Margarini tencerede eritip içine ince kıydığınız soğanları atın ve kavurun. Kıymayı ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar kavurun. Sonra pırasaları, tuzu ve karabiberi ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kendi suyunda pişmeye bırakın.

Karışım piştikten sonra pırasayı fırın tepsisine yayın. 1 çorba kaşığı salçayı 2 su bardağı suyla karıştırıp pırasanın üstünde gezdirin. Yemeği önceden 200 dereceye ayarlanmış fırına koyup suyunu çekene kadar pişirin.

Tepsiyi fırından aldıktan sonra ılınmasını bekleyin. Yumurtaları, 1 su bardağı sütü ve rendelenmiş kaşar peynirini bir kabın içinde karıştırıp çırpın. Karışımı pırasaya ilave edip tepsiyi tekrar fırına koyun. Yemeği üstü kızarana kadar pişirin.

Pırasanın Faydaları:

Pırasa patates kızartması, soslu makarna, İskender kebap, bol fıstıklı ev baklavası, meyveli yaş pasta, profiterol gibi şahane bir lezzeti olan ama pek bir faydası olmayan yiyeceklere benzemez. Bir sürü faydaları vardır maalesef. 'Maalesef' derken; kendim çikolatalı pastanın da sayısız faydaları olmasını isteyen bir insanım, onu kastediyorum.

Pırasa diyet yapanlar için ideal bir sebze, çünkü 1 bütün pırasa sadece 50 kaloricik içeriyor.

'Kaempferol' diye bir madde var, araştırmalara göre damarları koruyan bir madde bu ve pırasada bolca bulunuyor. Nitrik asit üretimini arttırarak damarları rahatlatan bu maddeyi içermesi pırasayı yüksek tansiyon sorunu olanlar için de faydalı bir sebze haline getiriyor.

Pırasa, içeriğindeki manganez, C vitamini, antioksidan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.

Pırasanın vücudu ve kanı temizleme özelliği de var. Bu yüzden, özellikle gut hastalarının, vücutlarında biriken ürik asitten daha hızlı bir şekilde kurtulmak için pırasa yemeleri gerekiyor.

Kemik sağlığımız için de pırasa yemeliymişiz. 100 gram pırasa tüketerek günlük K vitamini ihtiyacımızın neredeyse yarısını karşılayabiliyoruz. K vitamini 'Osteocalcin' isimli proteini aktive ediyor, bu proteinin kemiklerin sağlıklı olması açısından büyük faydaları var.

Pırasada bulunan bazı bileşenler göz hücrelerini olumlu etkiliyor. Katarakt riskini azaltmak istiyorsanız pırasa yemeniz gerekiyor.

Pırasa Tüketimi Konusunda Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler:

Pırasa yüksek oranda sodyum içeren bir sebze. Sodyumu dikkatle tüketiyorsanız pırasayı da çok fazla yememelisiniz.

Sindirim sisteminizde sorun varsa pırasayı çok iyi pişirmeniz ve az miktarda tüketmeniz gerekiyor, çünkü kendisi gaz yapan bir sebze.

Pırasayı yıkamadan dolaba koyarak 1 hafta saklayabilirsiniz.Dondurucuda muhafaza edilme süresi ise 3 aydır. Pişirip buzdolabına koyduğunuzda en fazla 48 saat taze kalır.

Pırasanın içeriğindeki maddelerden maksimum fayda sağlamak için pırasayı zeytinyağlı sebze yemeği şeklinde kullanabilir, salataların içine soğan niyetine koyabilirsiniz. Pırasayı suyunu çektirerek pişirmekte fayda var, çünkü haşlanmış suyunu döktüğünüz zaman içinde bulunan suda eriyen vitaminleri de dökmüş olursunuz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mesajınız kısa bir süre sonra yayımlanacaktır.