25 Mart 2017 Cumartesi

Favalı Zeytinyağlı Enginar (6 Kişilik)



Tarife geçmeden önce şunu belirtmek isterim ki fava benim sevdiğim bir mezedir ama hiç yapmadım, bu tarifi yazarken yapasım geldi, bakla alıp deniycem. Hemen sordum Google'a bakla ne zaman yenir diye, taze bakla yemek için ideal zamanlar Nisan, Mayıs ve Haziran aylarıymış. Bu bilgileri de verdikten sonra hemen favalı zeytinyağlı enginar tarifine geçiyorum, buyursunlar:


Malzemeler:

6 adet konserve enginar
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 adet kesmeşeker
1.5 su bardağı su

Fava malzemeleri:

350 gram kuru iç bakla
2 adet soğan
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet limon
Dereotu
1 tatlı kaşığı şeker
1 su bardağı su

Yapılışı:

Fava yapmak için baklayı 1 gece önceden ıslatmak, ertesi gün de bir kere daha sudan geçirip süzmek gerekiyor.

Yarım su bardağı zeytinyağını bir tencereye alıp içine yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin. Birkaç dakika karıştırarak kavurduktan sonra bakla, tuz ve şekeri de koyun. 1 su bardağı suyu da ekleyip baklalar yumuşayana kadar pişmeye bırakın. Pişip soğuyan karışımı blenderdan geçirin. İçine 1 limonun suyunu sıkıp tekrar karıştırın.

Enginarları önce limonlu suyla yıkayın. Sonra yayvan bir tencereye alıp yağları, şekeri, tuzu ve suyu üstüne ekleyin. Yavaş ateşte pişirmeye başlayın. Aşağı yukarı yarım saatte pişmesi gerekir.

Servis tabağına aldığınız enginarların üstüne favayı istediğiniz şekilde yerleştirin. Son olarak dereotuyla süsleyin.

Kaynak: Sofra Dergisi sayı 18




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mesajınız kısa bir süre sonra yayımlanacaktır.